Over

Stichting LiberTerra Platform is op 13 oktober 2023 opgericht en ontstaan vanuit Stichting Liberta Care en Coöperatie LiberTerra Geestmerambacht. Liberta Care is een erkende stichting voor maatschappelijke werk. Deze stichting ondersteunt mensen in het ontdekken en ontplooien van hun talenten door, onder andere, internationale educatie projecten en Erasmus+ trainingen te faciliteren. De Stichting Liberta Care is vanuit die invalshoek betrokken bij het platform, maar zal in de toekomst haar maatschappelijke inzet uitbreiden.

Coöperatie LiberTerra Geestmerambacht is een eco-community in Koedijk met ongeveer 10 Mindful Homes (mobiele woningen van max. 70 m2) en een Kenniscentrum voor Natuurlijk Bouwen en WEconomy concept, waarin wonen wordt geïntegreerd met het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

Sinds oktober 2023 is LiberTerra uitgegroeid tot een netwerkorganisatie en kennisplatform.

De initiatiefnemer

Mieke Elzenga is sociaal ondernemer, die vanuit betrokkenheid bij een inclusieve samenleving en het belang van eco-system based governance, mensenrechten en burgerleiderschap, (samen-)werkt aan integrale gebiedsontwikkeling.

Initiatiefneemster van LiberTerra; LiberTerra is ’60 jaar Mieke’; waarin zij haar ervaringen in de ouderenzorg, buurtgericht werken, jeugdzorg, horeca, management Participatie en Leefbaarheid in een brede welzijnsorganisatie, opvang van vluchtelingen en het belang van biodiversiteit heeft samengebracht.

Doelen van LiberTerra

  1. Het versnellen van de transitie: LiberTerra streeft ernaar de overgang naar een nieuwe tijd te versnellen door alternatieven te bieden.
  2. Het bevorderen van een vrije aarde: LiberTerra streeft naar een duurzame, bloeiende wereld door de ecosystemen in balans te brengen en te laten leven.
  3. Het stimuleren van samenwerking en synergie: LiberTerra gelooft in de kracht van samenwerking tussen diverse belanghebbenden, waaronder individuen, gemeenschappen, bedrijven, overheden en organisaties.
  4. Bijdragen aan inclusiviteit en gelijkheid: LiberTerra streeft naar een samenleving waarin iedereen vrij kan leven en waarin kansen en vruchten eerlijk worden verdeeld, ongeacht achtergrond of omstandigheden.
  1. Het bevorderen van duurzame huisvesting: LiberTerra promoot en bevordert innovatieve huisvestingsmodellen die compact, energiezuinig en gebouwd zijn met duurzame materialen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.
  2. Het ondersteunen van ecologische gemeenschappen: LiberTerra erkent de vitale rol van (vanuit burgerleiderschap geïnitieerde) eco gemeenschappen bij het creëren van een duurzame en veerkrachtige samenleving.
  3. Het bevorderen van nieuwe narratieven: LiberTerra erkent de kracht van verhalen en streeft ernaar nieuwe narratieven te creëren die duurzaamheid en holistisch welzijn omarmen.
  4. Het bevorderen van wonen-werken-leren concepten: LiberTerra integreert collectieve maatschappelijke vraagstukken met de overgang naar meer natuurinclusieve en klimaatadaptieve bouw en regeneratieve landbouw.

Organisatie

LiberTerra helpt de komende jaren meerdere nieuwe woonlocaties in Nederland en daarbuiten. Op de LiberTerra projecten werken burgers, (lokale) overheden en ondernemers samen aan het realiseren van de SDGs, om samen de aarde vrij te maken. Wil jij weten hoe je een locatie ontwikkelt van idee tot uitvoering en wil je begeleid worden in dit proces?